Høye svev, dype drønn


Highasakite
Kick Scene, Kristiansand
20. mars 2015

Highasakite er ytterlighetenes band.

TERNINGKAST 5

En konsert med Highasakite arter seg som en eneste lang, bølgende bevegelse mellom det vakre og det stygge, stillhet og storm, lys og skygge.

Bevegelsen settes i gang i det bandet går på scenen. Intromusikken er som noe fra en uhyggelig science fiction-film. De fem medlemmene blir belyst fra undersiden og kaster lange skygger oppover sceneveggen. Den er igjen dekket av en backdrop hvor vi ser deformerte dyr, planter og mennesker vokse inn i hverandre. En stakkar kan miste nattesøvnen av mindre.

Men så viser den første sangen seg å være en av Highasakites lyseste, mest elegante poplåter: "To Assign Properties", kjent fra den ikke veldig skumle TV2-serien "Frikjent".

Det er tydelig at folk har gledet seg til å se dem. Hver sang blir mottatt med et hvin og takket for med et brøl. Og akkurat slik må store deler av det siste året ha vært for Highasakite. I kjølvannet av sitt andre album, "Silent Treatment", har de turnert på fire kontinenter og blitt hyllet som indie-pop-rock-elektronika-helter over alt de har vært. Det som hadde sin spede begynnelse ved jazzlinjen på NTNU i Trondheim, er blitt til en musikalsk enhet av internasjonalt format.

All verden til entertainere er de riktig nok ikke blitt ennå. Vokalist Ingrid Helene Håvik – med blåfarget hår og treningsdrakten til Sporty Spice – tegner mye i luften med hendene og danser litt på stedet, men de andre er så godt som stasjonære bak instrumentene sine. Men så vet de også at låtene i seg selv har mer enn nok drama til å bære konserten.

"Hiroshima", "Iran" og "Darth Vader" har alle eksotiske melodier og ekstatiske refrenger. Hevnfantasien "Marianna" ender med et omkved som lyder like deler desperat og forløsende. "Leaving No Traces" er noe så sjeldent som en kriminalnovelle du kan synge og danse til.

Og slik fortsetter Highasakite å bevege seg mellom ytterligheter helt til siste tone av ekstranummerne "Lover, Where Do You Live?" – deres vakreste – og "Since Last Wednesday" – deres mest kjente – toner ut.

Originalt publisert på KRSby.no 21.03.15
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Martin Litwicki, KRSby.no

Kommentarer