Mannen med gassmasken


Den tilfeldige rockestjernen
Norge 2015
Regi og manus: Igor Devold
Medvirkende: Helge Risa, Janove Ottesen, Geir Zahl, Terje Winterstø Røthing, Øyvind Storesund, Rune Solheim
Musikk: Kaizers Orchestra
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

Helge Risa var alltid førstemann på scenen når Kaizers Orchestra holdt konsert. Iført gassmaske og med fast plass bak pumpeorgelet, symboliserte han – som en fan sier i denne filmen – "alt Kaizers sto for". Men av scenen var Risa bandets odde mann ut – en kristen, litt innesluttet fyr som ikke likte verken banning eller drikking. Egentlig var han vel ikke spesielt begeistret for rockmusikk heller. Han syntes bare det var "kjekt" å ha noen spille sammen med.

Fokuset på et enkeltmedlem er det morsomste, mest originale grepet i en til tider anmassende dokumentar. Gjennom Risa – som vi møter både privat og på jobb, både som seg selv og "in character" – følger vi kaizernes vei fra amatørmessig studentband til metallfelgdundrende fenomen med suksess langt nedover på kontinentet.

Akkurat hva det var Kaizers "sto for" – utover en slags mellomkrigsestetikk, omparock og kule dresser – blir vi egentlig ikke så mye klokere på. De som elsker det vage, selvbevisst merkelige "universet" deres, kommer likevel ikke til å klage. Med "Den tilfeldige rockestjernen" har de fått den mest innholdsrike – og varme – "til vi ses igjen"-hilsenen noe norsk band har gitt publikummet sitt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.03.15
© Roy Søbstad

Kommentarer