Mil etter mil etter mil


Wild
USA 2014
Regi: Jean-Marc Vallée
Skuespillere: Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann, Thomas Sadoski, Keene McRae, Michiel Huisman, W. Earl Brown
Manus: Nick Hornby
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

På papiret ser "Wild" ut som en tur inn i dypeste Oprah-land: pen, men hardt prøvet amerikansk kvinne legger ut på lang, strabasiøs reise for å finne seg selv. Når filmen – som selvsagt også er basert på en sann historie – aldri tipper helt over i sentimentalt TV-drama, er det fordi regissør Jean-Marc Vallée ("Dallas Buyers Club") og manusforfatter Nick Hornby ("High Fidelity") både har klasse og skam i livet.

Den hardt prøvede kvinnen heter Cheryl Strayed (og blir ujålete spilt av Reese Witherspoon). Etter en vond skilsmisse og morens brå død, er Cheryl blitt fanget i en spiral av selvdestruktivitet. Hun "tar heroin og ligger med alle som spør". I et forsøk på å komme videre i livet, legger hun ut på en tre måneder lang fottur fra Mexico til Canada. Underveis opplever hun at store og små prøvelser – skumle menn, løse tånegler – blir veiet opp av store og små gleder – gode møter, fantastiske naturopplevelser.

Dette er en vellaget film som forteller en gripende historie. Bare forutsigbarheten forhindrer den fra å bli virkelig minneverdig. "Wild" bruker to timer på å komme frem til en erkjennelse som viser seg å være akkurat den Oprah-aktige erkjennelsen du hadde forventet deg.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 12.03.15
© Roy Søbstad

Kommentarer