Den tenker, altså er den


Ex Machina
USA 2015
Regi og manus: Alex Garland
Skuespillere: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Chelsea Li, Corey Johnson, Deborah Rosan, Evie Wray
Musikk: Geoff Barrow
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Ingen filmsjanger kan som science fiction sette tiden vi lever i – for ikke å si hele vår eksistens – i perspektiv. Likevel er knapt noen sjanger mer befengt med innholdsløse dustefilmer enn den. Derfor er det fristende å hylle regidebuten til Alex Garland (forfatteren av "The Beach") på rent prinsipielt grunnlag. "Ex Machina" er nemlig noe såpass sjeldent som en science fiction-film drevet av ideer snarere enn eksplosjoner.

Isolert i et høyteknologisk laboratorium av et designerhjem, blir den unge programmereren Caleb (Domhnall Gleeson) innviet i Internett-rikingen Nathans (Oscar Isaac) seneste prosjekt: Ava (Alicia Vikander), en smått urovekkende blanding av tenkende maskin og vakker kvinne. Nathan vil bruke Caleb til å teste om Ava faktisk har utviklet bevissthet.

"Ex Machina" er en liten film som berører store temaer. Dessverre får ikke Garland all verden ut av de filosofiske implikasjonene som melder seg når temaet er kunstig intelligens. Han lar det liksom bli med litt teknoprat og noen sneisne Wittgenstein-referanser. Til gjengjeld har regissøren et godt grep om thriller-elementet – Nathan er ikke uten baktanker – og styrer elegant unna eksplosjoner og andre sjangerklisjeer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.04.15
© Roy Søbstad

Kommentarer