Et mysterium pakket inn i en gåte


Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant
Norge 2014
Regi: Bobbie Peers
Skuespillere: August Diehl, Jørgen Langhelle, Alexandra Rapaport, Sara Hjort Ditlevsen, Ingvar Eggert Sigurdsson, Jo Adrian Haavind
Manus: Bjørn Olaf Johannessen
Musikk: Nicholas Sillitoe
Aldersgrense: 7 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

En tysk tryllekunstner kommer til lille Grong i Nord-Trøndelag. Hvor han har vært og hvor han er på vei, later han ikke til å vite selv engang. Men han får jobb med å underholde på det lokale hotellet, og snart er han også involvert i letingen etter en ung kvinne som har forsvunnet. Så begynner ting å bli underlige.

Tettstedet, hotellet, den tilreisende, den mystiske piken – det er ikke så lite "Twin Peaks" over "Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant". Det ville likevel være synd å si at regissør Bobbie Peers har samme grep om drømmeaktig uhygge som en David Lynch.

Rent visuelt gjør Peers fine ting. Han får mye stemning ut av både mørke hotellkorridorer og kalde, nord-trønderske vinterdager. Og i August Diehl (sist sett i "Inglourious Basterds"!) har han en skuespiller som får det beste ut av en vág og vanskelig rolle.

Men fremdriften i historien er så som så – for mange scener fører aldri noe sted – og den melankolske tonen oppleves etter hvert ensformig. Mest kritisk er det likevel at man egentlig aldri – i motsetning til i "Twin Peaks" – får følelsen av at det foregår noe interessant under overflaten. Man kan komme langt med antydninger, men da bør det helst være noe mer der også.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 26.03.15
© Roy Søbstad

Kommentarer