Filmblogg: Da tippoldefar gikk på kino


Brann, opptøyer og eksplosjoner: Historien om Kristiansand Kino er mer dramatisk enn man kanskje skulle tro.

Den første visningen av levende bilder i Kristiansand fant sted allerede i 1899. Da var det bare fire år siden brødrene Lumière hadde holdt verdenshistoriens første kinoforestilling i Paris. Faste forestillinger fikk man her i byen likevel ikke før i 1904. Da bød Kristiansand Teater på kortfilmer seks ganger i uken. Blant titlene finner vi "Mr. Gibson, den overspændte Amerikaner" og "Lillemor og vov vov".

Byens første faste kino, Christianssands Kinematograf, åpnet i Markens gate 26 i 1906. Og det kan virke som om byens 15 000 innbyggere var sultefóret på kultur. I hvert fall åpnet enda tre kinoer i løpet av de neste par årene, blant dem Fønix i Skippergaden 9. I følge Fædrelandsvennen hadde Fønix "1ste Klasses Innredning, Program og Pianomusikk".

Christianssands Kinematograf brant ned til grunnen natt til 2. september 1909. Til gjengjeld åpnet Aladdin bare tre måneder senere. Aladdin holdt først til i Markens gate, men flyttet snart inn i nye og moderne lokaler i Kongens gate 6.

I 1957 var ungdomskulturen på fremmarsj, og visningen av "Rock Around the Clock" på Fønix ble møtt med "hujing og skriking og tilløp til rocking" fra 200 tenåringer. Politi ble tilkalt og filmen tatt av plakaten etter bare én forestilling.

Olsokkvelden 1980, midt under en visning av Bud Spencer-filmen "Alene er jeg sprengstoff", gikk Aladdin i luften. "Kan det være et sykt menneske som har latt seg inspirere av filmen?" spurte Fædrelandsvennen. Forklaringen viste seg i stedet å være gass fra de 100 kiloene nitratfilm som var lagret på kinoen.

Et gjenoppbygget Aladdin sto ferdig i 1983, og fortsatte driften i sine velkjente rød og blå saler frem til 1994. Da flyttet Kristiansand Kino alle forestillinger til det nyåpnede Fønix kinosenter i Vestre Strandgate.

Siden 2008 er det Cinemateket som har vist film på Aladdin. I tillegg huser lokalene nå en liten hærskare av filmskapere og andre kulturfolk. Faktisk er det i andre etasje på Aladdin jeg skriver denne artikkelen. Og jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg er litegrann kjennskap til historien med på å gjøre hverdagen litegrann rikere.

Kilde: Tollevik, Erlend: "100 år med magiske øyeblikk – Kristiansand kino 1906–2006" (2006)

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.04.15
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Christianssands Kinematograf: Vest-Agder Fylkesmuseum

Kommentarer