Fjeld + Hell = sant


Jonas Fjeld
Hustrig
(Sony Music/Columbia)

TERNINGKAST 4

"Hustrig" er et fint, gammeldags ord farmoren min pleier å bruke om surt og kaldt vær. Men musikken på dette albumet er akkurat så varm som vi har lært oss å forvente fra Jonas Fjeld. At han her jobber med musikere som er et par generasjoner yngre enn ham selv, innebærer ingen kursendring. "Hustrig" kommer som den naturlige fortsettelsen av veien Fjeld la ut på med "Svært nok for meg" for 25 år siden.

"Hver gang vi møtes"-kamerat Thom Hell fungerer som både produsent, medkomponist og medmusikant, Ole Paus har nok en gang skrevet tekstene. Og sangene de har laget – enten de er arrangert som viser, rock eller noe midt i mellom – berører alle døden. I "Opp med himmelporten" og "Midtveis" angriper Fjeld temaet med fandenivoldsk glimt i øyet, i "Lampedusa" møter han det med bøyet hode og beksort, Leonard Cohen'sk alvor. Den vakreste sangen heter "Stillheten" og er en nattavise for voksne.

Hele veien er Jonas Fjeld umiskjennelig seg selv: jordnær, raus, bunnsolid. Gryende alderdom kler ham bare godt. Og selv om "Hustrig" ikke inneholder noen ny "Engler i sneen" eller "Drammen i regn", er albumet nok en bekreftelse på at man rett og slett ikke tar denne mannen i å lage dårlig musikk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.04.15
© Roy Søbstad

Kommentarer