Sanger fra prærien


Roy Lønhøiden
Du spør meg om sannhet
(Grammofon/Musikkoperatørene)

TERNINGKAST 5

Roy Lønhøiden er fra Kongsvinger-traktene, men musikken hans har sine kanskje viktigste røtter i Texas. Nå, etter over 20 år som artist, har han endelig vært i Austin og spilt inn album. Og med seg i studio har han hatt musikere som har jobbet med både Leonard Cohen, Bob Dylan og Townes Van Zandt.

"Sjumilssko", en oversettelse av Van Zandts "Flyin' Shoes", slår an tonen: akustiske instrumenter, enkle akkorder, en klar melodi, en tekst som bruker årstider og vær som bilder på eksistensiell uro.

Lønhøidens egne sanger – han gjør et par av Betty Elder og tonesetter et dikt av Hans Børli også – har ofte noe litt høystemt over seg. Hangen til gammelmodige formuleringer gjør at han kan minne vel så mye om 70-tallssliteren Stein Ove Berg som om en Stein Torleif Bjella. Men respekten for hverdagsmennesket har han til felles med dem begge.

Sangene løftes av bandets selvsikre ro – gitaristen Mitch Watkins fortjener å bli forgylt! – og en tvers gjennom smakfull produksjon. "Du spør meg om sannhet" kan godt være det mest vellydende americana-albumet du vil få høre i år. Og når tekst og musikk går opp i en høyere enhet, som de gjør i blant annet "I øyet av stormen", er effekten nærmest sakral.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.04.15
© Roy Søbstad

Kommentarer