Fremtiden i Disneys hender


Disney Tomorrowland – A World Beyond
USA 2015
Originaltittel: Tomorrowland
Regi: Brad Bird
Skuespillere: George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Judy Greer, Raffey Cassidy, Tim McGraw, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Thomas Robinson
Manus: Damon Lindelof og Brad Bird
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom

TERNINGKAST 3

Det er nesten så man får lyst til å like "Disney Tomorrowland – A World Beyond" på prinsipielt grunnlag. Inspirert av Walt Disneys optimistiske visjon om en verden basert på vitenskap, har regissør Brad Bird ("De utrolige") og manusforfatter Damon Lindelof ("Lost") laget film om den mest verdifulle av alle ressurser: fremtidshåpet. Det dumme er at de forteller på så krøkkete vis.

Casey (Britt Robertson) er den klassiske Disney-heltinnen: modig, smart og ikke så lite veslevoksen. Frank (George Clooney) har på sin side vokst opp og blitt en desillusjonert voksen. Det Casey og Frank har til felles, er at de begge har fått et glimt av Tomorrowland. Veien tilbake til denne utopiske fremtidsverdenen – liksom bare svevende farkoster, sølvskimrende spir og glade mennesker – blir svært dramatisk.

I en times tid er "Disney Tomorrowland – A World Beyond" langt på vei det fargerike eventyret den tar mål av seg til å være. Men i det Clooney endelig får en aktiv rolle i historien, går det meste i ball. All eksposisjonen blir trettende. All hoppingen i tid, rom og dimensjoner blir forvirrende. Og den storslåtte finalen blir – og dette er det virkelig beklagelige – mer moraliserende enn inspirerende.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 20.05.15
© Roy Søbstad

Kommentarer