Trangt i Toscana


Sommer i Toscana
Italia 2014
Originaltittel: I dolori del giovane Edo/Short Skin
Regi: Duccio Chiarini
Skuespillere: Matteo Creatini, Francesca Agostini, Nichola Nocci, Miriana Raschilla Biancha Ceravolo
Manus: Duccio Chiarini, Ottavia Maddeddu, Marco Pettenello
Musikk: Woodpigeon
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

Bittersøte filmer om overgangen fra ungdoms- til voksenliv går det tretten på dusinet av. Men italienske "Sommer i Toscana" kommer med en egen vri.

Edo er en grei, litt innesluttet gutt på 17. I tillegg til vanlige greiene – foreldre som krangler, en slitsom lillesøster og et godt øye til to jenter – har han et temmelig kjipt problem: trang forhud.

Når det viktigste i livet – selve målet og meningen med det hele – er å debutere seksuelt, oppleves en slik defekt nødvendigvis katastrofal. "Får vi ikke pult i sommer, er vi tapere," som kompisen til Edo sier.

"Sommer i Toscana" er helt ublyg i sin omgang med peniser, mislykkede samleier og ubehagelige legebesøk. Men helt "Sex og pinlege sjukdomar" blir den heldigvis aldri. Og filmen tar heller ikke verdigheten fra stakkars Edo. Takket være Matteo Creatinis fine rolletolkning, føler vi tvert i mot med den hardt prøvede unge mannen. Selv når han trer seg inn på en død blekksprut, blir det mer sårt enn guffent å se på.

Og slik er "Sommer i Toscana" som helhet også. Den kunne ha blitt spekulativ, den kunne ha blitt klam. Men med sin lune, upretensiøse tone, får den deg i stedet til å humre og kjenne på at du har et hjerte i kroppen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.05.15
© Roy Søbstad

Kommentarer