Fremtiden omstartet


Terminator Genisys
USA 2015
Regi: Alan Taylor
Skuespillere: Arnold Schwarzenegger, J.K. Simmons, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke, Matt Smith, Byung-hun Lee, Aaron V. Williamson
Manus: James Cameron, Gale Anne Hurd, Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

Utgangspunktet for folkene bak "Terminator Genisys" har vært omtrent som følger: Alle er enige om at de to første filmene i "franchisen" (fra henholdsvis 1984 og 1991) er action- og science fiction-klassikere gode som noen, men ingen brydde seg om verken treeren eller fireren (2003/2009). Skal merkevaren få forlenget liv, er det derfor nødvendig å "gå tilbake til røttene".

Det betyr at Arnold Schwarzenegger er tilbake i rollen som i sin tid gjorde ham til et ikon. Det betyr også at "Terminator Genisys" langt på vei er en eneste lang lek med allerede velkjente elementer. Faktisk er flere av filmens mest minneverdige øyeblikk rene gjenskapninger av scener fra "T1" og "T2" tilsatt noen fiffige vrier. I en annen kontekst ville slikt kanskje ha vært for juks å regne. Men her, hvor det tross alt handler om å reise tilbake i tid for å endre fremtiden, virker det nesten logisk.

Fullt utbytte av dette – all hoppingen i tid, alle referansene til tidligere filmer – krever antakelig bachelor eller høyere i Terminator-universet. Men ingen kan nekte for at "Terminator Genisys" gjør det den er ment å gjøre: å holde oss underholdt i to timer samtidig som den bereder grunnen for nye kapitler.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.06.15
© Roy Søbstad

Kommentarer