Krig som kammerspill


Mandariner
Estland/Georgia 2013
Originaltittel: Tangerines
Regi og manus: Zaza Urushadze
Skuespillere: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze
Musikk: Niaz Diasamidze
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Abkhazia, 1992: Krigen rykker stadig nærmere, men de aldrende bøndene Ivo og Margus vil ikke flykte før mandarinene er høstet. Så, etter en blodig trefning rett utenfor dørstokkene deres, blir de sittende med ansvaret for to sårede soldater. Den ene er tsjetsjener, den andre georgier. For dem er ingenting viktigere enn å drepe den andre.

En mer eller mindre glemt konflikt om styringen over et lite stykke land ved Svartehavskysten, vil sikkert føles fjern for nordmenn flest. Men så er det da heller ikke storpolitikken som er poenget med denne estisk-georgiske Oscar-kandidaten. Her er krigen kokt ned til et kammerspill, et som kunne ha utspilt seg hvor som helst og når som helst.

Filmen holder et avmålt tempo, fargepaletten er høstlig og musikken elegisk. Hele tiden står praktiske gjøremål i fokus: frukt må plukkes, mat må lages, ved må hugges, sår må pleies. Disse fire mennene, forteller "Mandariner", har mer til felles enn de selv tror. Hadde situasjonen vært en annen, kunne de godt ha vært venner. Og selv om dét ikke kan sies å være en veldig original innsikt, føles den ingenting om ikke sann. Du vil neppe få se en mer human – for ikke å si hjerteskjærende – film om krig i år.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.06.15
© Roy Søbstad

Kommentarer