Om mummier og millionærer


Mummitrollet på Rivieraen
Frankrike/Finland 2015
Originaltittel: Muumit Rivieralla
Regi: Xavier Picard, Hanna Hemilä
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Familie

TERNINGKAST 4

Dette er et av de tilfellene hvor filmen leverer akkurat det tittelen lover. Inspirert av en reportasje i et kulørt magasin – man får tydeligvis kjøpt sånne i Mummidalen også – drar mummigjengen på tur til den franske rivieraen. Der trives Mummipappa og Snorkfrøken som fisk i vann. Han med whiskeydrikking og slaraffenliv, hun blant overfladiske filmstjerner og flørtende millionærer. Men den slags er ikke noe for verken den jordnære Mummimamma eller det sjalu Mummitrollet. Snart blir samholdet i familien satt på prøve.

Handlingen i denne fransk-finske produksjonen – enkel og vimsete som den er – henter mer fra Tove Janssons tegneserier enn fra bøkene hennes. Det gjør også de tiltalende tegningene med sine rene linjer og åpne flater. Ulikt moderne animasjonsfilmer flest, er "Mummitrollet på Rivieraen" dessuten helt fri for unødig ståk og bråk. Både de godt voksne og de aller minste vil antakelig sette pris på akkurat det.

Andre vil synes at det hele blir i streiteste laget. Jansson var tross alt like mye poet og filosof – for ikke å si surrealist og anarkist – som pedagog og eventyrforteller. Her er det meste pyntelig inntil det forutsigbare.

For min egen del savner jeg også Hufsa.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.06.15
© Roy Søbstad

Kommentarer