Western på arabisk


Theeb – Ulven
Storbritannia/Jordan 2014
Originaltittel: Theeb
Regi: Naji Abu Nowar
Skuespillere: Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salameh, Marji Audeh, Jack Fox
Manus: Bassel Ghandour, Naji Abu Nowar
Musikk: Jerry Lane
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Denne jordanske filmen er praktisk talt for en western å regne. Den har mennene, den har naturen og den har skjebnedramaet: Du trenger i grunnen bare å bytte ut kamelene med hester og beduinene med indianere, så har du en John Ford-film. Og dypere sett handler "Theeb – Ulven", akkurat som så mange westerns, om hvordan tradisjonelle kulturer blir revet fra hverandre av den såkalte "sivilisasjonens" inntog.

Året er 1915, stedet er ørkenen i det nåværende Saudi-Arabia. Her lever 10 år gamle Theeb og stammen hans ennå på tradisjonelt beduinvis. Men fremskrittet, i form av jernbanen, rykker stadig nærmere. Og med den følger blodige konflikter. En dag kommer en britisk soldat for å be stammen om deres hjelp i krigen mot tyrkerne.

Theeb – guttungen som i begynnelsen av filmen synes det er vanskelig å slakte en geit, men som skal bli utsatt for uendelig mye hardere prøvelser – spilles med fabelaktig troverdighet av Jacir Eid. Jacir trenger aldri mer enn et blikk for å få frem hva som skjer i Theebs hode. I samspill med regissør Naji Abu Nowars økonomiske historiefortelling og velkomponerte ørkentablåer, løfter han "Theeb – Ulven" til å bli noe langt mer opprivende enn den gjengse western.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.07.15
© Roy Søbstad

Kommentarer