Filmblogg: Universets skaper


Lei av superhelter, sier du? Skyld på Stan Lee.

I 2015 kan det virke som om superheltene er i ferd med å kuppe hele populærkulturen. Bare de siste månedene har vi sett "X-men: Days of Future Past", "Avengers: Age of Ultron", "Ant-Man" og "Fantastic Four" på kino. Og de neste par årene står – blant mange andre – Doctor Strange, Spider-Man, Wolverine og Guardians of the Galaxy for tur. Alle disse filmene har det til felles at de er basert på figurer skapt av Stan Lee.

Man kan like det eller ikke, men Lee er en av de viktigste kulturpersonlighetene i vår tid.

De første superheltene dukket opp i amerikanske tegneserieblader på 1930-tallet. DC Comics ga ut Superman og Batman, Marvel ga ut Captain America. Stan Lee begynte å jobbe hos sistnevnte så tidlig som i -39.

Sitt gjennombrudd fikk han likevel ikke før et par tiår senere. Men da var han til gjengjeld ustoppelig. I tillegg til å komme opp med brorparten av de mest kjente figurene, sto han – i egenskap av å være manusforfatter og redaktør – bak flere grep som skulle bli helt avgjørende for superheltsjangerens utvikling.

Blant disse var introduksjonen av en viss realisme i et ellers helt urealistisk univers. Mens Superman var et overmenneske, var Lees Spider-Man en plaget ung mann. Når han ikke var ute og sloss mot superskurker, slet Peter Parker, som han het på privaten, med et håpløst sosialt liv og ansvaret for sin skrøpelige gamle tante May. Dette var problematikk tegneserielesende tenåringer kunne kjenne seg igjen i.

Blant de nerde er Stan Lee likevel en omdiskutert fyr. Han har fått ufortjent mye av æren – og pengene – for Marvel-figurene, sies det. Riktig nok skrev Lee manus, men han gjorde det i nært samarbeid med de respektive serienes tegnere. Spider-Man, for eksempel, bærer like mye preg av å være Steve Ditkos kreasjon som Stan Lees. Og Fantastic Four ville ha vært noe ganske annet uten medvirkningen til Jack Kirby.

Heldigvis er noe av denne skjevheten blitt rettet opp i senere år. I de nyeste filmene har Ditko og Kirby fått sine rettmessige plasser på rulleteksten.

Og Stan Lee selv forblir ustoppelig. Du ser ham helt sikkert i neste Marvel-film. Den entusiastiske 92-åringen med tilbakestrøket hår, bart og pilotbriller som plutselig popper opp i bildet – vit at det er han som er ansvarlig for alt sammen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.08.15
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "The Amazing Spider-Man 2": United International Pictures

Kommentarer