Håp for de håpløse


Pøbler
Norge 2015
Regi: Kari Anne Moe
Medvirkende: Jan Olav, Kelly, Maylén, Jakob
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

"Pøbler" er en flue på veggen-dokumentar om mennesker mange av oss kun møter gjennom statistikk: skole-dropouts, mobbeofre, rusmisbrukere, kriminelle og andre antatt håpløse tilfeller. Regissør Kari Anne Moe ("Til ungdommen") har fulgt en håndfull slike gjennom noen turbulente måneder i det såkalte "Pøbelprosjektet". Målet med prosjektet er at alle skal ut i jobb.

Jan Olav peker seg snart ut som en slags hovedperson. Han har "Always have hope in your life" tatovert på armen og en drøm om å bli rapstjerne. At drømmen virker helt uoppnåelig, er han fullt klar over. Ikke kan han lese, ikke har han et sted å bo, ikke klarer han å mestre sinnet sitt. Likevel: Jan Olav har karisma. Moes kamera elsker ham like mye enten han viser seg fra sine beste eller verste sider.

"Pøbler" utspiller seg stort sett mellom de trøstesløst hvite veggene til offentlige kontorer og konferanserom. Det er alle personlighetene som gir filmen liv. Og selv om det prates nesten hele tiden, uttrykker den mest gjennom å vise ansikter, holdninger og kroppsspråk. Den overbyggende dramaturgien blir ikke tydelig før mot slutten. Men da har vi til gjengjeld vært vitne til flere sterke menneskelige transformasjoner.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.08.15
© Roy Søbstad

Kommentarer