Prisen for popen


Amy
Storbritannia 2015
Regi: Asif Kapadia
Medvirkende: Amy Winehouse
Musikk: Antonio Pinto
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Knapt noen ble vel overrasket av nyheten om Amy Winehouses død 23. juli 2011. Tragedien var tross alt blitt fortløpende dekket av media. Men hvor grim den faktisk var, får vi først et innblikk i med denne nærgående dokumentaren.

Rent filmatisk nyter "Amy" godt av at den britiske sangeren levde i hjemmevideoens og mobilkameraets tid. Og i tillegg til bilder fra stort sett hele livsløpet hennes, har regissør Asif Kapadia ("Senna", 2010) både fått benytte seg av originalmusikken og snakke med de viktigste personene i Winehouses liv. Dette gjør ham i stand til å virkelig komme på innsiden av historien.

Musikkdokumentarer følger stort sett alltid den samme dramaturgien: Oppstart i trange kår følges av suksess, som igjen følges av tilsynelatende uoverstigelige problemer før det hele avrundes med nye oppturer. Filmen om Amy Winehouse har alt unntatt den lykkelige slutten. Med vissheten om hvor det hele skal ende liggende som en kald klump i magen, ser vi den tøffe, morsomme, musikalsk bråmodne jentungen ubønnhørlig bli redusert til en skygge av seg selv. Og kameraet er nådeløst. Det sparer oss ikke for verken blod, oppkast eller offentlige ydmykelser. "Amy" kommer til å knuse hjertet ditt.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 07.08.15
© Roy Søbstad

Kommentarer