Fra labyrinten til ilden


Maze Runner: Ildprøven
USA 2015
Originaltittel: Maze Runner: The Scorch Trials
Regi: Wes Ball
Skuespillere: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Nathalie Emmanuel, Katherine McNamara, Aidan Gillen, Giancarlo Esposito, Rosa Salazar, Patricia Clarkson, Barry Pepper, Lili Taylor, Ki Hong Lee
Manus: James Dashner, T.S. Nowlin
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Ungdommene fra den første "Maze Runner"-filmen har nå kommet seg ut av labyrinten de ble holdt fanget i. Men ting blir på ingen måte bedre av den grunn. På utsiden venter nemlig en verden i ruiner, en som ikke er det spor triveligere enn de vi har sett i "The Walking Dead" og "Mad Max". Som om ikke det var nok, blir våre unge helter også forfulgt av en organisasjon med det lite tillitvekkende navnet OND. Den er, av grunner vi bare delvis får forklart, ute etter blodet deres.

"Maze Runner"-filmene føyer seg inn i en lang rekke av lignende tenåringsdystopier fra senere år. Unge mennesker blir overlatt til seg selv i en kaotisk og farlig virkelighet. Knapt noen av autoritetspersonene de støter på – kall dem gjerne "de voksne" – har gode hensikter. De eneste som kan redde kidsa, er dem selv. Hva den voldsomme populariteten til disse filmene sier om tiden vi lever i, er utvilsomt en studie verdt.

"Maze Runner: Ildprøven" lider litt under å være en transportetappe frem til alle spørsmål skal besvares i seriens tredje og siste del. Men den er adskillig mer episk og handlingsmettet enn film nummer én. Så lenge du klarer å svelge den dystre verdensanskuelsen, kommer du neppe til å kjede deg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.09.15
© Roy Søbstad

Kommentarer