Passe dum og ganske deilig


Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Norge 2015
Regi: Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans
Skuespillere: John Brungot, Hermann Sabado, Finn Schau, Siri Nilsen, Trond-Viggo Torgersen, Frank Kjosås, Bjarte Hjelmeland, Sondre Lerche, Maj Britt Andersen, Eldar Vågan, Niklas Gundersen, Marie Blokhus, Bjørn Sundquist
Manus: Øystein Dolmen, Thomas Moldestad
Musikk: Dolmen/Lorentzen, Kåre Chr. Vestrheim
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Den har et overraskende episk tilsnitt, denne lenge etterlengtede Knutsen & Ludvigsen-filmen. Vi er knapt nok kommet i gang før våre to små venner må kaste seg på dresinen og dra til Bergen. Der sysler nemlig bøtteknotten Rasputin med planer om å skaffe seg verdensherredømme. Og turen skal gå innom alt fra Galdhøpiggen til Månen. Fansen vil fryde seg over alle referansene.

Til tider blir det nesten for mye av det gode. "Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin" er på sitt klart mest sjarmerende den korte tiden vi befinner oss hjemme i tunnelen. Så snart filmen beveger seg ut i verden, begynner dens tøylesløse fantasirikdom å føles smått anmassende. Også blir den nesten i overkant skummel. Sekvensen i Hvalens fordøyelsespark, for eksempel, er en ren psykedelisk "bad trip". En del små kinogjengere må nok regne med å miste litt nattesøvn fremover, gitt.

Samtidig er det ingenting her som ikke kan sies å være i Øystein Dolmen og Gustav Lorentzens ånd. De var jo anarkister gode som noen. Stemmene og sangene sitter dessuten godt, og animasjonen er både levende og sprelsk. Og fremstillingen av bergenserne som noen heslige, fiskeaktige skapninger i Brann-drakter, er selvsagt svært treffende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.09.15
© Roy Søbstad

Kommentarer