mandag 28. desember 2015

Den andre kvinnen


45 år
Storbritannia 2015
Originaltittel: 45 Years
Regi og manus: Andrew Haigh
Skuespillere: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James, Dolly Wells, David Sibley, Sam Alexander, Richard Cunningham, Rufus Wright, Hannah Chalmers, Camille Ucan
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Til å ha en så enkel handling, rommer "45 år" veldig mye. Det aldrende ekteparet Kate (Charlotte Rampling) og Geoff (Tom Courtenay) holder på å forberede feiringen av sin 45. bryllupsdag, når de helt uventet får beskjed om at liket av hans første kjæreste er blitt funnet. Hun, som forsvant i en ulykke 50 år tidligere, har ligget nedfrosset i en isbre hele denne tiden. Nyheten synes å vekke glemte følelser i Geoff, noe som igjen får Kate til å stille spørsmål ved hele forholdet deres.

Dette er veteranene Rampling og Courtenays film. De to – som begge har ansikter alle kan kjenne igjen uten nødvendigvis å kunne sette navn på dem – spiller det helt alminnelige paret med utsøkt følsomhet og absolutt troverdighet. Alt regissør Andrew Haigh unnlater å forklare, får de frem nærmest med antydninger: en utveksling av blikk, en rykning med munnen, et bortvendt ansikt. Krisen Kate og Geoff går gjennom er kanskje av det stillferdige slaget, men vi er aldri i tvil om hvor dypt de rystes av den.

Det er ikke ofte folk i pensjonsalderen har bærende roller på kino. Enda sjeldnere er det at de får opptre som noe annet enn karikaturer. Voksne publikummere bør med andre ord kjenne sin besøkelsestid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.12.15
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar