Hvis Gud var belgisk


Det helt nye testamente
Frankrike/Belgia/Luxembourg 2015
Originaltittel: Le tout nouveau testament
Regi: Jaco Van Dormael
Manus: Jaco Van Dormael, Thomas Gunzig
Skuespillere: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden
Musikk: An Pierle
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Gud er en ubarbert, småfull slubbert som subber rundt i badekåpe hele dagen. Fra sin lille leilighet i Brüssel morer han seg med å plage menneskene han selv har skapt. "Et smørbrød med syltetøy faller alltid med syltetøysiden ned," skriver han på datamaskinen sin, og dermed er en ny meningsløs naturlov skapt. Gud er rett og slett en skikkelig kjiping.

De som vil kalle anslaget i denne belgiske filmen for blasfemisk, har antakelig helt rett. Men "Det helt nye testamente" skal ganske snart endre karakter. Gud har nemlig en liten datter, Ea, som gjør opprør mot sin hustyrann av en far. Og når Ea beveger seg ut i verden for å samle seg en flokk disipler, går "Det helt nye testamente" fra å være en absurd sort satire til å bli en ganske søt humanistisk fabel.

Den er rik på ideer, denne fabelen. Ikke minst har den mye fint å by på rent visuelt. Men etter hvert skal den også gå seg vill i sitt eget mylder av temaer, karakterer og handlingstråder. Innfallene blir for mange. Helheten blir lidende under et mangel på fokus. Det blir stadig vanskeligere å få tak i meningen med alt sammen.

Sånn sett er det fristende å si at dette helt nye testamentet har en del til felles med det forrige, tross alt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.12.15
© Roy Søbstad

Kommentarer