Juleperfeksjon


Vår jul - Maria Arredondo, Torstein Sødal og Martin Halla
Kristiansand domkirke
14. desember 2015

TERNINGKAST 5

Alle fra Coldplay til Jussi får være med når Maria, Torstein og Martin inviterer til førjulsfest.

Det er smekkfullt i Kristiansand domkirke. Selv orgelkrakken er opptatt. Jeg teller mange unge voksne, men også flere barnefamilier og en del eldre. På slaget syv spiller musikerne – fele, trompet og tangenter – opp en stemningsfull, nesten trolsk intro. En dresskledt Martin Halla kommer opp midtgangen mens han synger "I denne søte juletid". Den leder over i "Kimer i klokker" fremført av Maria Arredondo og Torstein Sødal – hun i julelilla, han helt i sort – som stiger frem fra sakristiet.

Alle utstråler avslappet, inkluderende profesjonalitet. Musikken lyder som pur, tindrende jul. Fra første stund merkes det at vi er i trygge hender.

Det nyslåtte ekteparet Arredondo og Sødal er fenomenalt flinke sangere. Hun synger engleaktig pent, han har musikalsangerens pondus, begge utviser total kontroll. Det første virkelige høydepunktet er det likevel husvennen Halla som står for. Med en stemme myk som fallende snø, klarer han kunststykket å gjøre "I den kalde vinter" til sin egen.

Repertoaret spenner fra Sødals staute "You'll Never Walk Alone" til Arredondos potpurri av kandiserte amerikanske svisker. Noen kunne sikkert ha reagert på at Arredondo og Halla synes å tillegge Coldplay-låten "Fix You" religiøst innhold, men ingen kan nekte for at de får noe veldig vakkert ut av den. Kveldens søteste øyeblikk kommer når et barnekor – jeg fikk dessverre ikke tak i hva de het* – inntar scenen med "Nå tennes tusen julelys".

"Hva ønsker du deg til jul?" spør Sødal koret før de sammen skal gå løs på neste nummer. "Snø!" kommer det uten betenkningstid der inne fra et sted.

Konserten avrundes slik alle skikkelige julekonserter skal avrundes. Først samler Sødal seg for en siste kraftanstrengelse i "O helga natt", så reiser hele kirkerommet seg for en varm, rungende "Deilig er jorden". Akkurat da blir selv musikkanmelderen i flokken nødt til å svelge unna en liten juleklump i halsen.

* Barnekoret heter Flekkerøy Soul Children.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.12.15
© Roy Søbstad

Kommentarer