Drømmen om Europa


Middelhavet
USA/Italia 2015
Originaltittel: Mediterranea
Regi og manus: Jonas Carpignano
Skuespillere: Koudous Seihon, Alassane Sy, Adam Gnegne, Mary Elizabeth Innocence, Pio Amato, Zaccaria Kbiri, Davide Schipilliti, Vincenzina Siciliano
Musikk: Benh Zeitlin, Dan Romer
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Det er etter hvert ingen mangel på vitnesbyrd fra den folkevandringen mot Europa som finner sted i våre dager. Likevel spørs det om noen skildring, dokumentarisk eller ikke, har klart å gi tydeligere ansikt til enkeltmenneskene i flyktningestrømmen enn italiensk-amerikanske "Middelhavet".

Kompisene Ayiva og Abas legger ut på den lange ferden fra Burkina Faso til Italia. For Ayiva (Koudous Seihon) er målet å tjene penger han kan sende hjem til sin lille datter, Abas (Alassane Sy) virker mest giret på å sjekke opp europeiske jenter. Men det tar ikke lang tid før de to har mer enn nok med å overleve. I ørkenen blir de overfalt av landeveisrøvere, på havet blir de overlatt til seg selv i en overfylt båt og ved reisens ende venter et liv aller nederst på rangstigen.

Rollene fylles av faktiske immigranter i stedet for skuespillere. Kameraet er tilsynelatende bare til stede for å registrere. Selv om utryggheten henger som en beksvart tordensky over alt som skjer, er "Middelhavet" for nøktern i formen til å oppleves som elendighetsporno.

Likevel blir vi i salen sittende og kjenne hjertet synke stadig lenger ned i brystet. Vi vet for mye til å dele Ayiva og Abas' optimistiske fremtidshåp.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.01.16
© Roy Søbstad

Kommentarer