Et godt menneske


Mannen fra Snåsa
Norge 2015
Regi: Margreth Olin
Manus: Margreth Olin, Bjørn Olaf Johannessen
Medvirkende: Joralf Gjerstad
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Et møte med "Snåsamannen" arter seg ikke så mystisk som man kanskje kan tro. Han sitter tett inntil den som kommer med plagene sine, lytter oppmerksomt til vedkommende og kommer med vennlige råd. Noen ganger har de varme hendene hans en effekt, andre ganger ikke. Ofte synes samtalen å være vel så viktig som håndspåleggelsen.

Kulten rundt Joralf Gjerstad har sine komiske sider: Det beskjedne barndomshjemmet hans er blitt til et svært trangt museum og direktøren ved det lokale hotellet fortviler over alt for stor pågang. Selv sliter den 89 år gamle hovedpersonen med dårlig hørsel – han kan visst ikke helbrede seg selv – men fremstår som et genuint varmt og godt menneske. Samme hvor skeptisk man måtte være til evnene hans, er han knapt mulig å mislike.

Like vanskelig er det å argumentere mot at folk faktisk føler seg bedre etter å ha møtt ham. Måten Margreth Olin ("Kroppen min", "De andre") behandler stoffet sitt på, må det likevel være lov å ha innvendinger mot. Bruken av postkortpene naturbilder og sentimental musikk, for eksempel, er med på å gjøre "Mannen fra Snåsa" unødig svermerisk. Og fri for kritiske spørsmål som den er, kommer filmen neppe til å overbevise en eneste tviler.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.01.16
© Roy Søbstad

Kommentarer