mandag 18. januar 2016

Mørkets danske hjerte


Gullkysten
Danmark 2015
Originaltittel: Guldkysten
Regi: Daniel Dencik
Manus: Daniel Dencik, Sara Isabella Jønsson
Skuespillere: Jakob Oftebro, Danica Curcic, John Aggrey, Anders Heinrichsen, Morten Holst
Musikk: Angelo Badalamenti
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

I 1836 reiser botanikeren Wulff til Dansk Guinea på den afrikanske vestkysten for å anlegge en kaffeplantasje. Wulff – i Jakob Oftebros avmagrede, intense skikkelse – er ung og idealistisk og slett ikke forberedt på virkeligheten som skal møte ham. "De lukter av Danmark," får han høre fra en av sine fastboende landsmenn. "Av uskyldighet. Den skal snart forsvinne."

Det kan virke som om regissør Daniel Dencik har endt opp med en annen type film enn den han egentlig hadde tenkt å lage. "Gullkysten" begynner i hvert fall som et tradisjonelt historisk drama, men flyter etter hvert – godt hjulpet av vakre afrikabilder og Angelo Badalamentis eteriske synthmusikk – ut i feberdrømmer og naturmystikk. ""Mørkets hjerte" som regissert av Terrence Malick," har undertegnede notert i blokken sin.

Resultatet er en modig film, men også en som står i fare for å falle mellom to stoler: for stillestående for den vanlige kinogjengeren og for konvensjonell for cineasten. På sitt beste får "Gullkysten" likevel frem det groteske i at noen blekansikter fra nord en gang kunne ta for seg som dekadente småkonger på den andre siden av kloden. Parallellene til vår egen tid er like åpenbare som ubehagelige.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.01.16
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar