tirsdag 12. januar 2016

Voksen eventyrblanding


Tale of Tales
Italia/Frankrike/Storbritannia 2015
Originaltittel: Il Racconto dei Racconti
Regi: Matteo Garrone
Manus: Edoardo Albinati, Massimo Gaudioso, Matteo Garrone, Ugo Chiti
Skuespillere: Salma Hayek, Vincent Cassel, John C. Reilly, Toby Jones, Shirley Henderson, Hayley Carmichael, Bebe Cave, Christian Lees, Jonah Lees, Stacy Martin, Guillaume Delaunay, Kathryn Hunter, Jessie Cave
Musikk: Alexandre Desplat
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

En konge (John C. Reilly) setter livet på spill i den tro at dronningen hans (Salma Hayek) vil bli gravid bare hun får spise hjertet til et sjømonster. En annen (Vincent Cassel) er så blindet av begjær at han lar seg lure til sengs med en sliten, gammel kone. En tredje (Toby Jones) forer en loppe til den antar abnorme proporsjoner. Eventyrene i "Tale of Tales" er, som man kanskje skjønner, ikke hentet fra Asbjørnsen og Moe.

Filmen kunne heller ikke vært mer forskjellig fra regissør Matteo Garrones forrige, det strengt realistiske gangsterdramaet "Gomorrah" (2008). I "Tale of Tales", som er basert på napolitanske folkefortellinger fra 1600-tallet, er man hensatt til en verden med sin helt egen, helt uforutsigbare eventyrlogikk. Her eksisterer det overdådige side om side med det fattigslige, det skjønne med det groteske, det gode med det onde. Og gjennomgangstemaet er det evige: menneskenes dårskap.

Alle som fremdeles drømmer om det store comebacket fra Terry Gilliam eller Tim Burton, kan kort sagt slutte å vente nå. Her får de til og med en dose David Cronenberg på kjøpet. "Tale of Tales" er nesten verdt å se bare for Toby Jones' barnlig frydefulle kjærlighet til den ekle loppen sin.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.01.16
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar