Birken anno 1204


Birkebeinerne
Norge 2015
Regi: Nils Gaup
Manus: Ravn Lanesskog
Skuespillere: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Året er 1204. I et halvt historisk, halvt mytologisk Norge kjemper to parter om makten. På den ene siden står pavekirken og baglerne, på den andre står kongen og birkebeinerne. Når den kongelige arverekken blir truet, er det opp til birkebeinerne Skjervald (Jakob Oftebro) og Torstein (Kristofer Hivju) å redde landets ett år gamle tronarving. Flukten går over fjellet med baglerne i hælene.

Nils Gaup viser nok en gang hvilken dyktig actionregissør han er. Spesielt en forfølgelsesekvens på ski nedover bratte dalsider er medrivende (tankene går uvilkårlig til Gaups snart 30 år gamle debut "Veiviseren"). De formmessige grepene sitter dessuten godt: den pompøse orkestermusikken, hestehovene som dundrer over frossen jord, sverdene som synger av seg selv bare man trekker dem ut av sliren ("zing!"). Alle bildene av snødekte fjell og staute krigere i siluett mot nordlyset, er selvsagt også sikre stikk.

De som måtte håpe på en norsk "The Revenant" eller "Game of Thrones", vil nok likevel bli skuffet. Til det blir historien litt for tynn og dramaet litt for smått. "Birkebeinerne" er en vellaget, streit spenningsfilm, og ikke det definitive filmatiske nasjonaleposet den kanskje kunne ha vært.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.02.16
© Roy Søbstad

Kommentarer