Om sauer og menn


Stabukker
Island 2015
Originaltittel: Hrútar
Regi og manus: Grimur Hákonarson
Skuespillere: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving
Musikk: Atli Örvarsson
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Brødrene Gummi og Kiddi bor i hvert sitt hus på familiegården, men har ikke snakket sammen på 40 år. Hvis de absolutt må gi en beskjed, skriver de den på en lapp og sender den med bikkja. Det er saueholdet som gir dagene innhold og mening. Desto hardere rammer det når Gummi en dag oppdager skrapesyke i flokken til Kiddi.

Den er like korthugd og renskåret som en av Snorres kongesagaer, denne islandske Oscar-kandidaten. Himmelen er stor og husene små. Landskapet er lange, rene linjer. Menneskene som bor der snakker ikke i utide. Følelser uttrykkes enten med nedslåtte blikk eller et par geværskudd gjennom en vindusrute midt på natten. Hva som kom mellom Gummi og Kiddi, blir aldri helt klart for oss. Likevel skal vi – mye takket være noen sjeldent troverdige skuespillerprestasjoner og flere godt timede komiske episoder – komme til å bry oss veldig om de to rufsete, gamle stabeisene.

Voldsomt original kan ikke "Stabukker" sies å være. Den er som summen av alle de mest erkenordiske filmene du kan komme på, eventuelt som en filmatisering av Stein Torleif Bjellas såreste viser om skadeskutte menn. Og lyder dét som en anbefaling i dine ører, har du en deilig liten opplevelse i vente.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 29.01.16
© Roy Søbstad

Kommentarer