Fedrenes synder


Spotlight
USA 2015
Regi: Tom McCarthy
Manus: Josh Singer, Tom McCarthy
Skuespillere: Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, Brian D'arcy James, John Slattery, Billy Crudup, Len Cariou, Jamey Sheridan, Paul Guilfoyle
Musikk: Howard Shore
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Det er merkelig at gravende journalistikk kan gjøre seg så godt på film. Årets store Oscar-overraskelse – vinner av både beste film og beste originalmanus – viser stort sett mennesker som snakker med hverandre. De sitter i møter, de tar telefoner, de banker på dører og de leter i arkiver. Navnene er mange og detaljnivået stort. Når vi som ser på blir revet med – og etter hvert til og med grepet – av noe slikt, sier det mye om hvor vellaget "Spotlight" er. Det sier også sitt om filmens tema.

I 2001 begynner Spotlight, The Boston Globe sin redaksjon for gravesaker, å undersøke om Den katolske kirken har dysset ned en overgrepssak. Snart oppdager de et mønster: Prester som forgriper seg på små barn – det er mange av dem og de går helst etter gutter fra ressurssvake hjem – blir ikke avskjediget eller straffet, de blir bare flyttet fra sogn til sogn. Og hele Boston vet om det. Kirken er rett og slett for mektig til at noen har turt å blande seg inn.

Vi vet at det hele skal ende med en av de største skandalene i vår tid. Solid ensembleskuespill, grundig historiefortelling og vissheten om dette faktisk har skjedd, gjør at "Spotlight" likevel blir en av årets mest besettende filmopplevelser.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer