Filmblogg: 10 filmtips for påsken


Snart er tiden inne for Kvikk Lunsj, appelsiner og lange filmkvelder i sofaen.

Hvis vi ser bort fra alt som har med korsfestelse og gjenoppstandelse å gjøre, er det vanskelig å komme på filmer som handler om påsken. Og samme kan det være: Her er 10 filmtips som er like gode uansett tid på året.

Siden Netflix er den strømmetjenesten flest bruker, holder jeg meg til den. Men flesteparten av disse titlene er selvsagt å finne hos andre leverandører også.

Komedie: "En ny dag truer" (1993). Ingen kan vel bli lei av å se Bill Murray leve den samme dagen om igjen og om igjen?

Drama: "Saving Mr. Banks" (2013). Varmt og vittig om Walt Disneys mangeårige strev med å filmatisere "Mary Poppins". Tom Hanks er Disney, Emma Thompson er briljant.

Barn og familie: "Wallace & Gromit: Varulvkaninens forbannelse" (2005). Wallace & Gromit er en av de få tingene her i livet som aldri, aldri blir feil.

Indie: "Inherent Vice" (2015). P.T. Andersons ("There Will Be Blood") deilig skakke og innrøkte 60-tallsnoir. For deg som synes "The Big Lebowski" blir i streiteste laget.

Thriller: "Jackie Brown" (1997). Hvis du, som meg, er litegrann trett av Tarantino, er dette filmen som kan blåse nytt liv i forholdet. Ingen ironisk sjangerlek eller overdrevet voldsbruk, bare en særdeles velspilt og velfortalt krimhistorie.

Skrekkfilm: "The House of the Devil" (2009). Dempet, atmosfærisk skumlis som bruker lang, laaang tid på å bygge seg opp. Og så bare: BØH!

Science fiction: "A.I. Artificial Intelligence" (2001). Den Pinocchio-inspirerte fabelen Kubrick overlot til Spielberg å fullføre. Om roboten som bare vil bli en ordentlig gutt. Et varmt spielbergsk blikk på en kald kubricksk fremtid.

Dokumentar: "Best of Enemies" (2015). Om da erkekonservative William F. Buckley, Jr. møtte erkeliberale Gore Vidal til TV-duell i 1968. Så skarp og velformulert kunne altså amerikansk politisk debatt en gang være.

Musikk: "What Happened, Miss Simone?" (2015). For deg som ble grepet av "Amy". Begavet, plaget og "vanskelig" som hun var, hadde Nina Simone ikke så rent lite til felles med Amy Winehouse.

Klassiker: "It Happened One Night" (1934). Netflix har fylt på med gamle godbiter i det siste. Denne vovede romantiske komedien – om Claudette Colbert og Clark Gable på road trip – har ikke mistet et dugg av sjarm på sine 82 år.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.03.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Wallace & Gromit: Varulvkaninens forbannelse": United International Pictures

Kommentarer