Markens grøde


Corn Island
Frankrike/Tyskland/Ungarn/Tsjekkia/Kasakhstan/Georgia 2014
Originaltittel: Simindis kundzuli
Regi: George Ovashvili
Manus: Roelof Jan Minneboo, George Ovashvili, Nugzar Shataidze
Skuespillere: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia, Tamer Levent
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Den gamle bonden drar båten sin i land på øya midt i elven. Han tråkker på jorden, siler den mellom fingrene og tar til og med litt av den i munnen. Neste gang han kommer, har han med seg redskaper og materialer til å bygge en liten hytte. Snart får bonden selskap av barnebarnet sitt, en jente på vei inn i puberteten, og begynner å plante mais. Her skal de arbeide sommeren gjennom. Verden virker langt unna.

Hele "Corn Island" utspiller seg på det kanskje 50 meter lange jordstykket av en øy. Den har knapt noen musikk og kanskje 20 replikker til sammen. Dette er en film hvor hovedpersonene tar seg tid til å ligge på ryggen og bare se på fuglene som flyr forbi. Men når noe dramatisk først skjer, føles det desto viktigere.

Verden skal komme nærmere, nemlig. Bonden og jenta hører noen ganger skyting fra bredden, noen ganger passerer skulende soldater i båt. "Det er et farlig sted dere har valgt," advarer et abkhazisk befal. Han er på leting etter en såret georgier. Ingenting er likevel farligere enn naturkreftene.

Å se "Corn Island" er som å bli fortalt en fabel. Den er like usentimental som den er enkel, like tidløs som den er klisjéfri. Alle burde burde unne seg en slik opplevelse i blant.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 10.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer