Natta, London!


London Has Fallen
USA/Storbritannia 2015
Regi: Babak Najafi
Manus: Katrin Benedikt, Christian Gudegast, Creighton Rothenberger
Skuespillere: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Melissa Leo, Radha Mitchell, Angela Bassett
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Terroristene slår til i det hele verdens maktelite er samlet for å begrave den britiske statsministeren. Bare USAs president Asher (Aaron Eckhart) slipper unna. Asher har nemlig sin livvakt og bestekompis Mike Banning (Gerard Butler) – en handlekraftig, John McClane-aktig type som aldri nøler med å bruke unødig vold – til å beskytte seg der han raser gatelangs gjennom London med ondingene i hælene.

Denne oppfølgeren til 2013s "Olympus Has Fallen" arter seg delvis som en oppblåst, muskuløs actionthriller i 80- og 90-tallets ånd – kall den gjerne en "mash-up" av "Die Hard" og "Air Force One" – og delvis som en reklamefilm for den engelske hovedstaden. De viktigste forskjellene er at "London Has Fallen" mangler førstnevntes glimt i øyet og at den i motsetning til sistnevnte finner stor glede i å sprenge byens mest kjente og kjære landemerker i småbiter.

Dette er, som man sikkert skjønner, en formelfilm. Men forutsigbar – og grunnleggende dustete – som "London Has Fallen" er, kaster den i hvert fall ikke bort tiden vår med å kjede oss. Dessuten klarer den faktisk å vente nesten helt til rulleteksten med de store patriotiske talene.

Mon tro hvilken storby som går i luften i neste film?

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 03.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer