Sex og død ved bassengkanten


A Bigger Splash
Italia/Frankrike 2015
Regi: Luca Guadagnino
Manus: David Kajganich, Alain Page
Skuespillere: Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Rockstjernen Marianne (Tilda Swinton) har mistet stemmen. For å komme til hektene igjen, legger hun og kjæresten Paul (Matthias Schoenaerts) ferien til en avsidesliggende del av Sicilia. Men idyllen tar brått slutt i det Mariannes eks Harry (Ralph Fiennes) dukker opp. Harry har nemlig ikke bare med seg sin Lolita-aktige datter Penelope (Dakota Johnson), men også sine uoppgjorte følelser for Marianne. Dermed er det duket for ladet atmosfære ved bassengkanten.

Det er vanskelig å tenke seg "A Bigger Splash" uten Ralph Fiennes. I en film hvor fremdriften er så som så, er det hans nesten maniske innsats – Harry oppfører seg som festens midtpunkt selv når det ikke er fest – som tilfører sårt tiltrengt energi. Enten man lar seg sjarmere eller irritere: Det er en skuespillerprestasjon som fascinerer i all sin løssluppenhet.

Velspilt og estetisk tiltalende som "A Bigger Splash" er, tøyer den likevel seerens tålmodighet. Den har ikke nok dybde til å bli et fullgodt karakterdrama og den er ikke spennende nok til å fungere som erotisk thriller. Plottets siste ironiske twist – disse priviligerte menneskene kan visst slippe unna med hva som helst – kommer dessuten i seneste laget og mangler punch.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 10.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer