Alene mot alle


Flocken
Sverige 2015
Regi: Beata Gårdeler
Manus: Emma Broström
Skuespillere: Fatime Azemi, John Risto, Eva Melander
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Jennifer bærer på noe vondt bak masken av mutt tenåringstrass. Men det er først når hun forteller hemmeligheten sin – at hun er blitt voldtatt av skolekameraten Alexander – de virkelige problemene hennes begynner. Ingen vil tro på henne. Alle tar det for gitt at hun lyver. Og når det lille, tett sammenknyttede nordsvenske samfunnet først har valgt side i saken, kan ingenting få dem til å endre oppfatning. I stedet øker bare deres forakt for outsideren Jennifer.

Denne historien blir ekstra brutal fordi den fortelles på så nøkternt vis. Selve overgrepet får vi aldri se. Men vi får se alt som følger etterpå: de intenst ubehagelige avhørene, utfrysingen på fotballbanen og i svømmehallen, hvordan bygdedyret vokser seg stort og stygt gjennom sosiale medier. Og ingenting virker noen gang overdrevet eller overspilt – hvert eneste ukjente navn på rollelisten hadde tvert i mot fortjent en pris for innsatsen de leverer – bare dirrende, forstemmende troverdig.

"Guldbagge"-vinneren "Flocken" er, som det går frem av beskrivelsen, alt annet enn en "feelgood"-film. Å se den føles mest av alt som å bli sparket i magen. Og aller hardest rammer avslutningsteksten: "Inspirert av sanne hendelser."

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer