Dukkestreker


The Boy
USA 2015
Regi: William Brent Bell
Manus: Stacey Menear
Skuespillere: Lauren Cohan, Rupert Evans, Diana Hardcastle, James Russell
Musikk: Bear McCreary
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Amerikaneren Greta (spilt av dyktige Lauren Cohan fra "The Walking Dead") kommer til en avsidesliggende engelsk herregård for å sitte langtidsbarnevakt. Haken er at lille Brahms viser seg å være en porselensdukke. Den virkelige gutten døde i en brann for mange år siden, og dukken har hjulpet foreldrene med å takle sorgen. Når så Greta og Brahms blir overlatt til seg selv, begynner foruroligende ting å skje. Det er nesten som om dukken lever.

"The Boy" lover i utgangspunktet ikke å være noe mer enn en opphopning av trette skrekkfilmklisjeer. I tillegg til den gotiske settingen og dukken med de døde øynene, får vi alt fra famling i mørke med stearinlys til innestenging på loft og oppdagelse av uhyggelige gamle fotoalbum. Til tross for alt dette, har filmen en hel del for seg.

Ikke minst er den rik på atmosfære. Med sitt sobre formspråk og avmålte tempo, minner "The Boy" mer om nyklassisistiske spøkelsesfilmer som "The Others" (2001) og "The Orphanage" (2007) enn de "found footage"-grøsserne og CGI-bonanzaene vi vanligvis blir falbudt. Her kommer uhyggen i form av gys snarere enn sjokk. Og det føles forfriskende nok til at vi kan tilgi både klisjeene og en nesten "slasher"-aktig finale.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer