Blomstene og biene og Jack


Jack bestiller en bror
Nederland 2015
Originaltittel: Jack bestelt een broertje
Regi: Anne de Clercq
Skuespillere: Matsen Montsma, Yenthe Bos, Tygo Gernandt, Patrick Stoof, Rick Paul van Mulligen, Gijs Naber, Georgina Verbaan
Egnethet: 6 år

TERNINGKAST 4

Jack vokser opp med to mødre i et livlig bohemsk miljø. Alt han savner, er en lillebror. Kaninen han får til åtteårsdagen gjør bare ikke samme nytten. Så snart han er blitt forklart hvordan barn kommer til verden – man trenger en mann som kan levere det de voksne kaller "willies" – bestemmer derfor handlekraftige Jack seg for å ordne det selv: Han begynner å lete etter villige donorer på nettet.

Ja, det virker i utgangspunktet bekymringsfullt at en åtte år gammel gutt skal oppsøke fremmede menn han finner via en app. Heldigvis er de Jack treffer av den harmløse sorten. Denne nederlandske filmen er dessuten såpass gla'-anarkistisk i hele sin ånd, at man antakelig bare må ta dens minst politiske korrekte sider på kjøpet.

Superhelter, slanking, vannskrekk, kjendiserier, forelskelse, vennskap, forsvunne kjæledyr og et knippe genuint underlige voksenpersoner: "Jack bestiller en bror" handler litt om alt sammen. Filmen rekker aldri å bli kjedelig, for å si det sånn. På samme tid er den befriende avslappet i sin fremstilling av Jacks likekjønnede foreldre. Men akkurat hva de minste kinogjengerne vil ha lært om dette med blomstene og biene etter å ha sett den, er sannelig ikke godt å si.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer