Drømmen om Marnie


Marnie – Min hemmelige venninne
Japan 2014
Originaltittel: Omoide no Marnie
Regi: Hiromasa Yonebayashi
Manus: Hiromasa Yonebayashi, Keiko Niwa, Masashi Ando
Skuespillere: Sara Takatsuki, Kasumi Arimura, Nanako Matsushima, Susumu Terajima, Toshié Negishi, Ryoko Moriyama, Kazuko Yoshiyuki, Hitomi Kuroki
Musikk: Takatsugu Muramatsu
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Har du sett klassikere som "Min nabo Totoro" (1998) og "Chihiro og heksene" (2001), vil du kjenne igjen "Marnie – Min hemmelige venninne" som en film fra det japanske animasjonsselskapet Studio Ghibli. Figurene har de samme store, uttrykksfulle øynene. Bakgrunnene er malt med like stor følsomhet og presisjon. Nok en gang handler det om et ungt menneske som uforvarende havner i en magisk parallellverden. Og selv om den neppe vil bli stående som studioets mest minneverdige – det ryktes at de ikke kommer til å lage flere – har "Marnie – Min hemmelige venninne" likevel mange og betydelige kvaliteter.

Spesielt fin er den i sin anerkjennelse av at også barn kan ha komplekse følelser. Marnie er den bestevenninnen Anna alltid har lengtet etter. Hun bor i et vakkert herskapshus, hun ser ut som en prinsesse og, viktigst av alt, hun forstår den ensomme, plagede 12-åringen uten foreldre. Spørsmålet er bare om Marnie egentlig finnes utenfor Annas fantasi.

Musikken og enkelte sekvenser nærmer seg kitsch. Og kanskje er det ikke nok story her til å forsvare en spilletid på nærmere to timer. Men så visuelt lekker og human som "Marnie – Min hemmelige venninne" er, kommer den til å gripe deg uansett.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 04.05.16
© Roy Søbstad

Kommentarer