Nerdenes hevn


Little Gangster
Nederland 2015
Originaltittel: De Boskampi's
Regi: Arne Toonen
Manus: Marjon Hoffman, Lotte Tabbers
Skuespillere: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat
Aldersgrense: 9 år +

TERNINGKAST 5

Nederland er som vanlig godt representert på Barnefilmfestivalen. Og "Little Gangster" er, med sin allalder-vennlige humor og sitt humanistiske budskap, på mange måter typisk for det vi har lært oss å forvente derfra.

"En kul far er sterk og har tatoveringer," mener Rik. Dessverre er ikke hans egen revisorfar kul i det hele tatt. Han er veik og klønete og har teite briller. Selv ungene i nabolaget erter ham. Men når de to flytter til en annen by, griper Rik sjansen til å starte på nytt: Han får alle til å tro at pappa er en knallhard, italiensk mafiaboss. Og selv blir han gangsterynglingen ingen tør å kødde med. Spørsmålet er bare hvor lenge Rik kan holde bløffen gående.

Selv om mobbetematikken er seriøs nok, dveler "Little Gangster" aldri ved det vonde. I stedet holder den et friskt tempo og en lettbent tone. Alle referansene til amerikansk mafiafilm – Rik finner inspirasjon i en "Goodfellas"-aktig sak han har spilt inn fra TV – gir dessuten voksne seere noe ekstra å humre over. Så får det heller være at slapstick-humoren sikkert kan bli i bløteste laget for enkelte. Det er tross alt ikke ofte vi ser mer vellagede, underholdende og ikke-belærende "budskapsfilmer" enn dette.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer