Noen å bry seg om


Trekkfugler
Frankrike/Belgia 2015
Originaltittel: Les Oiseaux de passage
Regi: Oliver Ringer
Med: Alain Eloy, Léa Warny, Jeanne Dandoy, Clarisse Djuroski
Egnethet: 9 år +

TERNINGKAST 5

Pappaen til Cathy er litt av en luring. Til 10-årsdagen hennes, for eksempel, kommer han med et egg. Og når egget klekkes, får Cathy problemer. Andungen tror nemlig at Cathys venninne Margaux er moren hans. Og Margaux sitter i rullestol, og er selv avhengig av å ha noen til å passe på seg. Likevel, de skal raskt knytte bånd til hverandre, Cathy, Margaux og andungen.

Det kan godt hende at denne belgiske familiefilmen vil virke stillestående på noen som er vokst opp med Cartoon Network og den slags. Andre vil glede seg over nettopp dens ettertenksomme uttrykk. Selv når ting blir dramatiske – det umake trekløveret legger etter hvert på rømmen med foreldre og politi i hælene – klarer "Trekkfugler" å unngå alt som minner om hysteri. Tonen forblir like jordnær, tempoet like avmålt og musikken like elegant. Og alt sammen er slik for å bygge opp under det som til syvende og sist er en fortelling om å ta vare på hverandre.

Når også skuespillerprestasjonene over hele linjen står til troende – ikke minst fra den lille, gule sjarmøren av en andunge – skal det et hardt hjerte til for ikke å bli sittende igjen med varme følelser. Dette er en film å se sammen med noen man bryr seg om.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer