Prins snill


Den lille prinsen
Frankrike/Canada 2015
Originaltittel: The Little Prince
Regi: Mark Osborne
Manus: Irena Brignull, Bob Persichetti
Skuespillere: Jeff Bridges, James Franco, Rachel McAdams, Paul Rudd, Benicio Del Toro, Ricky Gervais, Marion Cotillard
Musikk: Hans Zimmer
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Denne fransk-kanadiske animasjonsfilmen er både en gjenfortelling av og en hyllest til Antoine de Saint-Exupérys klassiske barnebok. Hovedpersonen er her en liten pike som gjennom sin eldre nabo – en Doktor Proktor-aktig fritenker i et ellers gjennomkonformt samfunn – blir introdusert for fabelen om Den lille prinsen. Med den vil han lære henne å være tro mot seg selv og aldri glemme hvordan det er å være barn.

Rammefortellingen ser ut som noe dataanimatørene til Pixar kunne ha laget. Sekvensene fra boken kommer til liv med gammeldags stop motion-teknologi. Kontrasten mellom de to uttrykkene – det klinisk perfekte mot det skjøre håndlagede – illustrerer på en fin måte hva vår heltinne flykter fra og hva hun finner i stedet.

Uten lyter er filmen ikke. Den navnløse piken er en merkelig pregløs figur og moren hennes endrer personlighet uten at vi blir forklart hvorfor. Mot slutten tipper dessuten den inntil da så ettertenksomme historien over i det tidstypisk kjasete. "Den lille prinsen" er verdt en anbefaling allikevel. Ikke bare er dette en animasjonsfilm som klarer å berøre gjennom varme, klokskap og poesi, men vi slipper også de etter hvert obligatoriske popkulturelle referansene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.05.16
© Roy Søbstad

Kommentarer