Små barn med stort ansvar


Hjemme alene
Tyskland/Vitenam 2016
Originaltittel: Ente gut! Mädchen allein zu Haus
Regi: Norbert Lechner
Manus: Katrin Milhahn, Antonia Rothe
Skuespillere: Lynn Dortschack, Lisa Bahati Wihstutz, Linda Phuong Anh Dang, Andreas Schmidt, Lena Stolze
Aldersgrense: 9 år +

TERNINGKAST 4

Nei, dette er ikke en av de filmene hvor Macaulay Culkin herjer med dumme innbruddstyver. Barna i denne tyske "Hjemme alene"-varianten – eller var det "Alene hjemme"? – har langt mer alvorlige ting å stri med.

Mens moren tar seg av familiesaker i Vietnam, sitter 11 år gamle Linh (Lynn Dortschack) med alt ansvar hjemme i Berlin. Den pliktoppfyllende jentungen passer på lillesøsteren sin og gjør morens jobb i take away-restauranten. Og aller viktigst: Hun holder ordningen skjult for myndighetene. Hvis den skulle bli avslørt, kan de tre se langt etter en gjenforening.

Mens vietnameserne setter familien foran alt, gjør de stort sett ikke annet enn å krangle hjemme hos Pauline (Lisa Bahati Wihstutz). Sånn sett er det kanskje ikke så rart at Pauline nærmest tvinger inn hos de to jentene som bor for seg selv i naboblokken.

Den er fortalt på enkelt og liketil vis, denne lille historien fra det multikulturelle Europa. Enkelte sekvenser som ikke helt finner balansen mellom humor, alvor og troverdighet, oppveies av andre som er både søte og rørende. Og de sentrale skuespillerne – Lynn med sitt alvorlige, intelligente ansikt og Lisa med sitt åpne, sårbare – er lette å tro på og lette å like.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer