Bare kjærlighet og død


Et helt halvt år
USA 2016
Originaltittel: Me Before You
Regi: Thea Sharrock
Manus: Jojo Moyes
Skuespillere: Emilia Clarke, Sam Claflin, Vanessa Kirby
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 3

"Et helt halvt år" er en arketype av en historie. Han er den sarkastiske overklassekjekkasen, hun er den livlige arbeiderklassejenta. En ulykke gjør ham lam fra brystet og ned, hun får jobben med å holde humøret hans oppe. Men selv om de to uunngåelig nok blir forelsket, kan hun ikke gi ham livsviljen tilbake. Med andre ord: Først skal vi humre, så skal vi bli varme om hjertet, så skal vi gråte, så skal vi bli varme om hjertet igjen.

Suksessen til denne filmen burde for lengst være sikret. Romanen med samme tittel er i hvert fall, i følge forlaget, lest av utrolige 350 000 bare i Norge. At manus er skrevet av forfatteren Jojo Moyes selv, sikrer antakelig at bokens ånd er ivaretatt. Og ingen kan beskylde "Et helt halvt år" for ikke å trykke på hver eneste obligatoriske knapp. Her er alt fra de kokett sjarmerende britiske skuespillerne – fremst blant dem Emilia Clarke fra "Game of Thrones" og Sam Claflin fra "The Hunger Games" – til de mange fotogene settingene og bildemontasjene lydlagt med Coldplay-aktige ballader.

Til tross for – eller kan det være på grunn av? – alt dette, er det merkelig lett å forbli uberørt. Kanskje er det fordi noen av oss har tungt for å gråte på kommando.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.06.16
© Roy Søbstad

Kommentarer