Engler og demoner og modeller


The Neon Demon
USA 2016
Regi: Nicolas Winding Refn
Manus: Mary Laws, Nicolas Winding Refn, Polly Stenham
Skuespillere: Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Jena Malone
Musikk: Cliff Martinez
Aldersgrense: 18 år

TERNINGKAST 5

Jesse (Elle Fanning) er 16, har et hjerteformet ansikt og utstråler den pureste uskyld. Synet av henne vekker noe selv i de døde øynene til Los Angeles' mest blaserte modellagenter og motefotografer. Både menn og kvinner begjærer henne. De andre jentene hater henne.

Igjen er det umulig å snakke om en av filmene til danske Nicolas Winding Refn uten å komme inn på volden. I motsetning til i for eksempel den rent ut sadistiske "Only God Forgives" (2013), ligger den her stort sett som en dirrende trussel under de iskalde, hyperstiliserte bildene. Men når spenningen først forløses, er grusomhetene desto mer grenseoverskridende.

Legger man så til en løst sammenhengende handling, et voyeuristisk kamerablikk og en okkult undertone, blir det vanskelig å ikke tenke på 70-tallsfilmene til den italienske skrekkmesteren Dario Argento. Og akkurat som barokke, gamle horrorfilmer, er heller ikke denne for alle. "The Neon Demon" krever at man kan gi seg hen, at man klarer å leve seg inn i feberdrømmen, at man evner å se det estetiske i dryppende blod.

Joda, selvsagt kan man også velge å se filmen som en harselas med den kyniske motebransjen. Men det vil i så fall være å redusere selve opplevelsen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.06.16
© Roy Søbstad

Kommentarer