Enda større, enda mer tullete


Independence Day: Resurgence
USA 2016
Regi: Roland Emmerich
Manus: Roland Emmerich, Dean Devlin, James Vanderbilt
Skuespillere: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Judd Hirsch, Vivica A. Fox, Brent Spiner, Charlotte Gainsbourg, Jessie Usher, Maika Monroe, Sela Ward
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

"Independence Day" (1996) var egentlig ikke annet enn en gammeldags B-film blåst opp i kjempeformat. Men takket være sin befriende mangel på selvhøytidelighet, blir den likevel husket med en viss varme. Denne sterkt forsinkede oppfølgeren er et forsøk på å gjøre akkurat det samme én gang til.

Romvesenene som angriper er de samme slemme og ufyselige, men skipene deres er nå så enorme at de skygger for store deler av jordkloden. Og menneskene som skal beskytte oss er – selv om Will Smith ikke ville være med denne gangen – de samme gamle standardkarakterene: en urokkelig amerikansk president, et par eksentriske vitenskapsmenn og noen dumdristige piloter. Dialogen er dessuten akkurat like dustete og humoren akkurat like bløt.

Og, OK, det er og blir noe eget med å se hele Tokyo – menneske for menneske, bil for bil, skyskraper for skyskraper – bli sugd opp i himmelen. Men "Independence Day: Resurgence" ville ha vært mye mer engasjerende hvis den bare hadde hatt et eller annet nytt å by på. I stedet får den lide for at vi – ironisk nok takket være "Independence Day" – har sett så alt for mange av disse oppblåste, lett metahumoristiske spetakkelfilmene de siste par tiårene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.06.16
© Roy Søbstad

Kommentarer