Kampen for tilværelsen


Flukten
Sverige 2015
Originaltittel: Tjuvheder
Regi: Peter Grönlund
Skuespillere: Malin Levanon, Kalled Mustonen, Peter Viitanen, Lo Kauppi
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Flukten" er en film om de menneskene flesteparten av oss bare aner i øyekroken når vi haster gjennom parken eller over torget. Det er de som lever i et samfunn parallelt med vårt, et hvor det finnes helt egne regler for økonomi, justis og ære. Og bildet filmen tegner av dem, er like uromantisk som det er troverdig.

Amfetaminmisbrukeren Minna (Malin Levanon) gjør noe veldig dumt. I et desperat forsøk på å komme ut av en pengeknipe, stikker hun av med 8000,- kroner som tilhører langeren Christer. Det ene skal snart føre det andre med seg. Ikke bare får Minna politiet og den djevelske Christer i hælene, men valgene hennes får også konsekvenser for dem hun møter på sin vei. Tilværelsen tas over av stress, noia og rus.

Regissør og manusforfatter Peter Grönlund er tidligere sosialarbeider. Flesteparten av skuespillerne har en eller annen tilknytning til Stockholms rusmiljøer. Lyd- og fotoarbeidet fremstår tilnærmet dokumentarisk. Og summen av det hele er et uttrykk så autentisk at det ofte føles som om vi ser ting ingen var ment å se. "Flukten" har kanskje plottet til en thriller, men det er vanskelig å komme på en konvensjonell sjangerfilm som treffer like hardt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.07.16
© Roy Søbstad

Kommentarer