Det er synd på svenskene


The Swedish Theory of Love
Sverige 2015
Regi og manus: Erik Gandini
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 3

"The Swedish Theory of Love" er dokumentaren som avslører hvor trist det egentlig er å bo i et av verdens mest velorganiserte samfunn. Svenskene, lærer vi, lever og dør i den ytterste ensomhet. Hele livet handler om å unngå menneskelig kontakt: Kvinner vil helst ha barn uten å måtte forholde seg til en mann, flyktninger på språkkurs lærer å aldri bruke flere ord enn strengt nødvendig, selvmordere blir liggende i årevis uten at noen savner dem. Selv i lutfattige Etiopia, hvor en utflyttet svensk lege må jobbe med medisinsk utstyr han har kjøpt på Clas Ohlson, lever folk bedre, mer autentiske liv enn de gjør i Sverige.

Mye i denne brutale dystopien fremstår smått parodisk. En del av svenskene vi møter – som for eksempel den lille opprørsgruppen som samles i skogen for å føle noe innmari – kunne ha vært hentet fra gamle "Lille lørdag"-innslag. Filmens VHS-aktige estetikk, gammelmodige grafikk og knusktørre, swenglish'ke fortellerstemme, gjør ingenting for å dempe følelsen av tvungen skolekino.

Selvsagt finnes det relevante, tankevekkende poenger innimellom all svartmalingen. Men det er vanskelig å godta at det virkelig står så dårlig til på den andre siden av grensen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer