Eventyret som aldri tar slutt


Star Trek Beyond
USA 2016
Regi: Justin Lin
Manus: John D. Payne, Patrick McKay, Doug Jung, Simon Pegg, Gene Roddenberry
Skuespillere: Chris Pine, Zoe Saldana, Karl Urban, Zachary Quinto, Simon Pegg, Anton Yelchin, John Cho, Sofia Boutella, Idris Elba
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

"Star Trek Beyond" er film nummer 3 etter at den klassiske science fiction-serien nok en gang ble "rebooted" – som man insisterer på å kalle det – i 2009. I denne versjonen har det som pleide å være en tørr, nerdete og politisk korrekt føljetong, fått en adskillig mer fargerik og mindre selvhøytidelig innpakning. Selv om "trekkiene" helt sikkert hater å høre det: "Star Trek" er blitt mer lik oppkomlingen "Star Wars".

Denne gangen setter kaptein Kirk (Chris Pine) og resten av mannskapet på USS Enterprise kursen inn i en ikke kartlagt stjernetåke. Det tilsynelatende greie oppdraget er å redde et strandet romskip. Men ting blir kinkige når krigsherren Krall (en Idris Elba som er sminket og maskert til det ugjenkjennelige) blander seg inn. Og dét er i grunnen alt "Star Trek Beyond" har av plott. Resten er en serie actionsekvenser som stadig truer med å redusere filmen til bare nok et heseblesende CGI-eventyr.

Det som redder den, er følelsen av god, gammeldags søndagsmatiné som av og til får skinne gjenom. Slike ting som et velplassert lite nikk til den originale kaptein Spock – Leonard Nimoy, som døde i fjor – sikrer dessuten at seriens kontinuitet blir tatt vare på, tross alt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer