Haispenning livsfare


The Shallows
USA 2016
Regi: Jaume Collet-Serra
Manus: Anthony Jaswinski
Skuespillere: Blake Lively, Óscar Jaenada, Sedonna Legge
Musikk: Marco Beltrami
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

"The Shallows" er en film som får mye spenning ut av et nesten beundringsverdig simpelt premiss: blond surferjente blir stuck på skjær med blodtørstig monsterhai sirklende rundt seg.

Til å begynne med minner "The Shallows" riktig nok mest av alt om en Coca-Cola-reklame. Det er bare kjernesunn ungdom, smaragdgrønt hav og åpen horisont så langt øyet kan se. Men så snart haien kommer og vår heltinne Nancy må kravle opp på dette skjæret, skal regissør Jaume Collet-Serra (som fra før har ikke mindre enn tre Liam Neeson-thrillere på samvittigheten) gjøre en god jobb med å bygge opp og holde på intensiteten. Og i Blake Lively (som er mest kjent for å ha spilt i TV-serien "Gossip Girl") har filmen en hovedrolleinnehaver som behersker kunsten å fremstå både sexy, forslått og handlekraftig på én og samme tid. Det kommer godt med når hun har bildet for seg selv det aller meste av tiden.

"The Shallows" mangler den ene sekvensen – tenk USS Indianapolis-monologen i "Haisommer" (1975) – som ville ha gjort den virkelig minneverdig. Kanskje slippes den også i seneste laget til å ødelegge badesesongen for folk. Likevel, filmen leverer akkurat det den lover: én og en halv time med ramsalt haispenning.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer