Over sjø og land og stokk og stein


Oppdrag Dory
USA 2016
Originaltittel: Finding Dory
Regi: Andrew Stanton
Manus: Andrew Stanton, Victoria Strouse
Amerikanske stemmer: Ellen DeGeneres, Albert Brooks
Norske stemmer: Siw Anita Andersen, Trond-Viggo Torgersen
Musikk: Thomas Newman
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Da "Oppdrag Nemo" kom, i 2003, var den dataanimerte filmen på full fart inn i sin kreative gullalder. Tenk det, i løpet av bare et par år fikk vi klassikere som "Monsterbedriften", "Shrek", "Istid" og "De utrolige". Og i deres hæler fulgte "WALL-E", "Se opp" og "Rottatouille". Til sammenligning fortoner de siste årene seg – til tross for en og annen liten genistrek som "Innsiden ut" – som en endeløs parade av stadig blekere oppfølgere. Men den slappe konkurransen får i det minste "Oppdrag Dory" til å skille seg positivt ut.

Denne gangen er det altså den nusselige, blå kirurgfisken Dory som skal finne hjem til familien sin. Og det er ikke så greit når man bare har tre sekunders hukommelse. At rammefortellingen fra første stund føles velkjent, oppveies langt på vei av filmens rene, skjære idérikdom. Det er ikke måte på hvor underlige situasjoner vår lille heltinne havner i eller hvor fargerike karakterer hun støter på. Enkelte sekvenser her nærmer seg faktisk det smått psykedeliske.

"Oppdrag Dory" blir antakelig for voldsom for de minste og for anmassende for de voksne, men knapt noen kommer til å bli direkte skuffet. Og større kompliment er det ikke ofte man kan gi en oppfølger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer