Stor, vennlig og sentimental


SVK – Store Vennlige Kjempe
USA 2016
Originaltittel: The BFG
Regi: Steven Spielberg
Manus: Melissa Mathison
Skuespillere: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall, Penelope Wilton, Bill Hader, Jemaine Clement
Musikk: John Williams
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

"SVK" er ikke nødvendigvis Roald Dahls beste bok. Men takket være hans uforlignelige lek med ord og sorte humor – samt de spill levende, fantasieggende illustrasjonene til Quentin Blake – er den fornøyelig lesning allikevel. I Steven Spielbergs filmatisering er dessverre mye av dette gått tapt.

Historien er i grove trekk den samme. Midt på natten blir barnehjemsbarnet Sophie (Ruby Barnhill) røvet med til Kjempenes land. Der bor én Stor Vennlig Kjempe – SVK – og ni enda større kjemper som bare er slemme. Det forunderlige eventyret som følger, handler litt om agurkulurer og drømmefanging og dronningen av England. Men mest av alt handler det om å finne en venn.

Regissøren av "E.T." og forfatteren av "Charlie og sjokoladefabrikken" har det til felles at de begge er flinke til å fortelle ut fra barnets synsvinkel. Sentimentaliteten som stadig truer med å suge moroa ut av "SVK – Store Vennlige Kjempe", er det derimot Spielberg alene som må svare for. Når filmen i tillegg har et utpreget kunstig uttrykk – dataanimasjonen får kjempene til å se guffent gummiaktige ut, John Williams' orkestermusikk er like overtydelig som den er øredøvende – blir man etter hvert mer nummen enn grepet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer